Geschreven door Roy Gerding op 04 juni 2018

De techniek wordt sneller, beter en goedkoper

De ontwikkeling van Internet of Things (IoT) biedt nieuwe kansen om betaalbaar meer data uit het netwerk te halen. IoT-ontwikkelingen groeien echter zo hard dat nu al meer dingen dan mensen op internet zijn aangesloten en dit blijft alleen nog maar groeien. Niet alle IoT-oplossingen zijn geschikt om in te zetten in infrastructurele netwerken. Met meer dan veertig jaar ervaring in het verzamelen van data en M2M communicatie, is de stap voor ons naar het gebruik van IoT-oplossingen maar klein.

Met IoT-oplossingen wordt data verzamelen goedkoper. Een voorwaarde is, zeker in de infrastructurele netwerkomgeving, dat dit veilig betrouwbaar, flexibel en duurzaam moet gebeuren. Ons team denkt en werkt graag mee aan de inzet van innovatieve IoT-oplossingen.

Onze IoT-oplossingen

Onze projectengineers werken graag aan innovatieve oplossingen zodat wij u de beste oplossing kunnen bieden. Een IoT-oplossing bestaat uit drie verschillende onderdelen; sensoren die de data verzamelen, software die de data betekenis geeft en presenteert en tot slot de communicatie, zowel tussen sensoren en software, maar ook tussen het systeem en de gebruiker. Door het toevoegen van (PLC) functies en het instellen van alarmen en setpoints worden zogenaamde smart grids gecreëerd.

Op al deze verschillende onderdelen kunnen wij u van dienst zijn. We kunnen het gehele project voor u verzorgen of een specifiek onderdeel. Speciaal voor security vraagstukken hebben wij een scrum team bestaande uit gespecialiseerde engineers die zich bezig houden met security aspecten in ons vakgebied.

IoT-oplossingen

De IoT-oplossing bestaat uit verschillende onderdelen.

Wij bieden open deel- en totaaloplossingen, ook met apparatuur van derden. Bovendien geven wij onafhankelijk advies over de verschillende componenten, connectiviteit en wij zorgen voor het afleveren van de data in het juiste systeem en formaat. In alle gevallen denken we met u mee en nemen we onze rol als partner serieus.

Door IoT-oplossingen te gebruiken kunnen processen efficiënter en goedkoper (of besparend) worden gemaakt. Tijdens het Datawatt WIE 2017 Event hebben wij mensen en ontwikkelingen bij elkaar gebracht om in de praktijk te ontdekken hoe IoT-oplossingen duurzaam kunnen worden ingezet.

Onze visie op IoT-oplossingen

De ontwikkelingen in ons vakgebied volgen wij nauwgezet. Er zijn veel communicatiemogelijkheden voor IoT-oplossingen. Er zijn nieuwe standaarden en ook het 5G netwerk is in opkomst. Speciaal voor IoT-toepassingen worden verschillende low power wide area (LPWA) netwerken ontwikkeld. Zoals NB-IoT, (Narrow Band), LoRa (Long Range), Sigfox of LTE-M/eMTC (CAT-M) technologie.

De beschikbaarheid en kracht van draadloze verbindingen is groter dan ooit. De techniek wordt sneller, beter en goedkoper, de snelheid van het dataverkeer stijgt en de kosten dalen.

IoT-oplossingen

Wij adviseren onafhankelijk over het best passende netwerk

Onafhankelijk advies

Wij adviseren u graag over het best passende netwerk, inclusief informatie over de dekking, snelheid en signaalsterkte. Dit doen wij onafhankelijk van de leveranciers. Wij kijken naar het best passende IoT-communicatienetwerk voor uw toepassing. Dit geldt ook voor de sensoren. Wij hebben veel kennis van verschillende sensoren en kennen de leveranciers. Onze missie is uw data betrouwbaar en veilig te verwerken en te zorgen dat deze op de juiste plek terechtkomt.

Onze IoT-connector of protocol convertor wordt al bij veel bedrijven ingezet zoals bij Drinkwaterbedrijf Oasen, Dunea, Waternet, Stedin en Alliander. De IoT-connector zorgt dat alle data in het centrale systeem komt. Onze jarenlange ervaring met het open IEC104 protocol wordt hierbij veel gewaardeerd.

Nieuwe mogelijkheden met IoT

Met IoT-oplossingen ontstaan er twee mogelijkheden:

  1. We kunnen bestaande processen efficiënter maken (en dus kosten besparen) door data in te zetten voor meer monitoring en automatisering op afstand.
  2. We kunnen nieuwe toepassingen uitwerken, door andere data te meten en te verzamelen en deze gebruiken om extra diensten aan te bieden of partnerships aan te gaan. Bijvoorbeeld nieuwe klantspecifieke oplossingen, data als input voor innovatie en door data te gebruiken voor de energietransitie of duurzaamheid.

Meer informatie?

Wij gaan graag met u in gesprek over de vele nieuwe mogelijkheden. Neem contact op met uw accountmanager.

Voor de Energiemarkt is dat Johan van der Veen. Voor de Watermarkt Henk Berkhof.  Voor offerteaanvragen kunt u contact opnemen met onze technische adviseur binnendienst Christian Siemons.