Geschreven door Johan van der Veen op 26 januari 2016

Beveiliging dataoverdrachtOmdat netwerken steeds vaker remote worden gestuurd, is het voor de netbeheerders belangrijk te zorgen voor de beveiliging dataoverdracht. Niet alleen het centrale systeem en de RTU’s in het veld maar ook de data die wordt verstuurd, zijn kwetsbaar voor security hacks.

Gerrit Ter Reehorst, programma manager bij Westland Infra vertelt: ”De beveiliging van de dataoverdracht tussen de veldapparatuur en het centrale systeem wordt steeds belangrijker. Daarom hebben wij Datawatt gevraagd een secure versie van het IEC60870-5-104 protocol te ontwikkelen.” Dit protocol zorgt ervoor dat de data tussen de onderstations en het centrale systeem versleuteld wordt verstuurd. “Deze beveiliging was niet op de markt verkrijgbaar en daarom zijn wij op zoek gegaan naar een partij die dit kon ontwikkelen. Na een gedegen marktverkenning bleek Datawatt een betrouwbare partner met kennis van de materie en voldoende innovatievermogen.“ zo licht Ter Reehorst zijn verhaal toe.

End-to-End-Security
Door beveiliging dataoverdracht

Als oplossing voor dit probleem heeft Datawatt een Transport Layer Security (TLS) volgens het IEC60870-7 geïmplementeerd in het protocol voor het versleutelen van de 104 communicatie. Deze oplossing betekent een extra beveiligingslaag in de data overdracht voor het remote schakelen in netwerken.

Deze nieuwe ontwikkeling is ook beschikbaar voor de meeste bestaande Datawatt D05-stations. Niet alleen voor netbeheerders maar ook voor andere netwerkbedrijven zoals waterschappen, drinkwaterbedrijven, gemeentes en andere utilities.