upgrade middenspanninghoofdverdeelstations Geschreven door Upgrade middenspanninghoofdverdeelstations op 11 januari 2016

Cogas werkt aan de upgrade van middenspanninghoofdverdeelstations

Netbeheerder Cogas investeert in de upgrade middenspanninghoofdverdeelstations oftewel wijkstations in een woonwijk, industriegebied of binnenstad. Cogas profileert zich als een stabiele, transparante, betrouwbare en vooruitstrevende netbeheerder. Dit uit zich in netwerken met de dezelfde kenmerken. De oplossingen van Datawatt sluiten naadloos aan op deze uitgangspunten.

Voor de upgrade van een aantal wijkstations heeft Cogas een aantal leveranciers geselecteerd. Op basis van criteria als veiligheid, betrouwbaarheid, kosteneffectiviteit, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Zonder elektriciteit staat alles stil.
Middenspanninghoofdverdeelstations spelen hierbij een belangrijke rol.

Voor dit project levert Datawatt de secundaire beveiliging- en meetapparatuur en de telemetrie  inclusief het scada gedeelte. De meeste middenspanninghoofdverdeelstations dateren uit begin jaren zeventig. “Deze upgrade is onderdeel van het smart grid netwerk van Cogas waarmee er op afstand wordt gemonitoord en geschakeld, met als doel het verhogen van de leveringszekerheid. Hiermee wordt invulling gegeven aan de stand der techniek en visualisatie-uitgangspunten van 2015” aldus Gerard Geist senior adviseur Asset management bij Cogas.

Er is een standaard telemetriekast ontwikkeld voor maximaal 24 middenspanningsvelden die ook in toekomstige wijkstations kan worden ingezet. De telemetriekast is EMC proof en ontworpen conform de NEN1010 eisen. Datawatt levert ook het scadasysteem dat voorziet in een aantal overzichtelijke “mimics” die in nauw overleg met Cogas zijn gemaakt. Naast de installatie van de secundaire installatie worden ook de branduren van de openbare verlichting gemeten en bewaakt met de oplossingen van Datawatt. Voor alle onderdelen verzorgt Datawatt ook instructie zodat de medewerkers van Cogas het systeem zelf kunnen configureren en onderhouden.

upgrade middenspanninghoofdverdeelstations

Service Engineer Jan de Jong aan het werk voor de upgrade