Geschreven door Roy Gerding op 05 november 2018

Datawatt heeft veel kennis en ervaring in de energiemarkt en daarom heeft Ecovat ons als partner gevraagd mee te werken aan de regeling voor de opslag van thermische energie.

Voor dit project hebben wij de regelkast voor de regeltechnische installatie en Stream webscada voor de presentatie en de aansturing van het proces geleverd. Het project is gebaseerd op de opslag van thermische energie.

Een schematisch overzicht van het proces voor de opslag van thermische energie

Energieopslag

Thermische energie is gewoon opgeslagen warmte. Omdat water warmte geleidt, kan warmte ook in water worden opgeslagen. Om warmte grootschalig op te slaan heeft Ecovat een ondergronds waterbuffervat gebouwd. De warmte wordt per laag via warmtewisselaars toegevoegd of onttrokken. De constructie bestaat uit een betonnen buitenvat en een sterk geïsoleerd binnenvat.

Opslag van energie is nog steeds de ontbrekende schakel in de transitie naar het gebruik van meer duurzame energie. Warmteopslag helpt hierbij omdat het overschot aan duurzaam opgewekte energie kan worden ingezet in tijden van schaarste.

De expertise van Datawatt op dit gebied is opgebouwd door ons lidmaatschap in het stuurcomité van Gridstor DNV-G, een organisatie met als doel stakeholders bij te staan met duurzame en veilige energieopslag.

Enkele voorbeelden van projecten met de opslag van energie zijn het project Windpark Giessenwind en snellaadstation Haarrijn. In deze projecten wordt de energie opgeslagen in accu’s ingebouwd in containers. Voor deze containers hebben wij o.a. het meet- en sturingssysteem ontworpen, zodat de energie op het juiste moment op de juiste plaats wordt gebruikt of opgeslagen.

Regelkast

De regelkast voor Ecovat hebben wij klantspecifiek ontworpen. Op basis van een design en construct opdracht heeft Gerrit Janssen de kast uitgewerkt met software van E-plan en Edwin Berger heeft zich beziggehouden met het samenbouwen van de regelkast. System architect  Etienne Hilgen en project en lead system engineer Ronald Robbertson hebben de PLC-programmeringen geschreven en de installatie in bedrijf genomen.

De sturing is gebaseerd op algoritmes die zoeken naar een optimaal rendement van het energiesysteem. De regeling kijkt realtime naar de energiemarkt, het buffervat, het weer, de periode van het jaar en de beschikbaarheid van de installaties.

De regelkast is klantspecifiek ontworpen

Ecovat heeft ondertussen de ketentesten van de technische installaties en de aansturing uitgevoerd. Hieronder valt ook de door ons geleverde regelkast en de webscada Stream oplossing.

Er zijn verschillende bedrijfssituaties gesimuleerd en de aansturing van de technische installaties zijn uitgebreid getest. Joost Verhagen, manager operations bij Ecovat vertelt:” de integrale technische ketentest verliep heel soepel, dit geeft ons vertrouwen voor projecten in de toekomst.”Etienne Hilgen die nauw is betrokken bij het project vult het verhaal aan: “de berichten worden gestuurd tussen de verschillende interfaces en zijn zichtbaar in het systeem. Er wordt op tijd geschakeld en het vermogensverbruik is zichtbaar op het meetplatform.”

Het project en het optimaliseren van de regelstrategieën zijn nog in volle gang. De resultaten worden wel al toegepast in bijvoorbeeld de ontwikkeling van Academy Het Dorp. Door stakeholders vroegtijdig te betrekken bij de ontwikkeling kunnen marktgerichte oplossingen worden gemaakt die zorgen voor een duurzame energielevering.

Meer informatie

Meer informatie over dit project? Neem contact op met Roy Gerding.

of vul het onderstaande formulier in.

Contactformulier