Geschreven door Henk Berkhof op 12 juni 2020

Waterschap Noorderzijlvest zorgt in een groot gedeelte van Groningen en in Noord- en Midden-Drenthe voor de waterveiligheid en voldoende en schoon water. Het gebied is ongeveer 144.000 ha groot en er wonen ongeveer 345.000 mensen. Het waterschap gebruikt de Datawatt innovatieve IoT-oplossingen voor het waterbeheer.

De IoT-oplossingen worden gebruikt voor oppervlaktewater- en grondwatermonitoring. Het waterschap krijgt hiermee sneller en meer inzage in het watersysteem. Zodat sneller wordt gestuurd op veranderingen van het waterpeil.

Voordelen

De IoT-oplossingen worden gebruikt voor het monitoren en sturen van locaties zonder netaansluiting. “IoT-toepassingen zijn geschikt voor deze locaties vanwege het weinige energieverbruik en de lage communicatiekosten en de veilige en betrouwbare dataoverdracht” vertelt besturingstechnicus Gerald Schuil van het Waterschap.

Deze locatie wordt mb.v. IoT-oplossing gemonitoord

Betrouwbare en veilige data

Bij een IoT-oplossing komt veel data vrij dat niet alleen betrouwbaar en secure moet worden verzameld maar ook veilig moet worden verstuurd en verwerkt. Samen met de ketenpartners is dat ook bij de projecten voor dit waterschap gelukt.

Samenwerking ketenpartners

De data van de locaties wordt met een IoT-serie logger verstuurd naar de centrale software van het waterschap. De Datawatt IoT-connector zorgt dat alle data binnenkomt in de Aquaview++Hoofdpost van Noorderzijlvest. Op deze manier heeft het waterschap alle data overzichtelijk bij elkaar.

Het project is geleverd in cocreatie met ketenpartners Float-IoT en T-mobile. Het doel van het waterschap is betrouwbare en veilige data te krijgen van de locaties met een laag energieverbruik en lage communicatiekosten.

Er zijn ondertussen 18 locaties operationeel voor het meten van oppervlaktewater waaronder vier voor het meten van grondwater. Voor de grondwaterprojecten is samengewerkt met Wiertsema en Partners uit Tolbert.

IoT-oplossing voor waterbeheer WS Noorderzijlvest

Een voorbeeld locatie voor grondwatermonitoring met een IoT-serie datalogger

Innovatieve IoT-oplossing voor waterbeheer

De Datawatt oplossing is een IoT-serie datalogger. Een NB-IoT Printed Circuit Board (PCB) in een flexibele kunststof IP67 behuizing met wartel voor de doorvoer van de kabel inclusief antenne en aansluiting voor een Klay niveausensor. Voor het verzamelen van alle data in het centrale systeem is de IoT-connector gebruikt.

“Datawatt heeft de initiële installatie verzorgd, waarna het Waterschap zelfstandig de loggers heeft geconfigureerd en de data probleemloos binnenkrijgt in de hoofdpost voor verdere verwerking”, vertelt Schuil. Zelfstandig waterbeheer, is belangrijk voor het waterschap.

Meer informatie?

Meer informatie over dit project? Neem contact op met Henk Berkhof.

Of vul onderstaande aanvraagformulier in, dan nemen wij contact op met u.

Offerte aanvragen

  • Vraag een vrijblijvende offerte aan

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.