Geschreven door Johan van der Veen op 04 april 2017

Digital Dutch, is een interactief event voor zakelijke klanten van de KPN. Het evenement neemt klanten mee in de wereld van de digitale transformatie. Met dit event wil KPN bedrijven laten zien hoe oplossingen met digitale transformatie concreet worden toegepast. Bezoekers worden geïnspireerd door de top van het Nederlandse bedrijfsleven om te leren van digitale innovaties van andere bedrijven en samenwerkende organisaties. Digital Dutch is op 5 en 6 april 2017 in Hangaar 2 in Katwijk.

Datawatt IoT- oplossing op Digital Dutch

Tijdens het event wordt de vertaling gemaakt naar de praktijk op het gebied van digitale transformatie. Er wordt antwoord gegeven op vragen als: Wat betekent big data nu werkelijk voor klantcontact? Hoe wordt verantwoord en veilig omgegaan met data? Welke mogelijkheden biedt het Internet of Things uw organisatie? Joris van Oers, van KPN Nederland: “Nederland maakt grote stappen in de digitale transformatie. Wij zijn ervan overtuigd dat Nederlandse bedrijven op dit gebied veel van elkaar kunnen leren.“

De oplossingen zijn concreet, helder en direct praktisch toepasbaar. Wij zijn door KPN uitgenodigd om onze Internet of Things (IoT) oplossing te presenteren samen met onze opdrachtgever drinkwaterbedrijf Oasen. Het gaat om het project “het drinkwaterleidingnet van de toekomst”.

De IoT-oplossing van Datawatt

Onze unieke Internet of Things oftewel IoT-oplossing maakt voor de communicatie gebruik van het KPN LoRA netwerk. Samen met drinkwaterbedrijf Oasen en KPN presenteren wij tussen de programma’s door hoe wij in cocreatie hebben gewerkt aan de ontwikkeling van het drinkwaterleidingnet van de toekomst.

——————————————————————————————————————————————————————

Datawatt IoT-oplossing op Digital Dutch voor het project “het drinkwaterleidingnet van de toekomst” 

Drinkwaterbedrijf Oasen zet in op verbetering en innovatie. Door metingen in het drinkwaterleidingnet uit te voeren, krijgt Oasen beter inzicht in de data van het drinkwaterleidingnetwerk. Door het plaatsen van sensoren wordt realtime en op afstand druk, flow en temperatuur gemeten. De data wordt verstuurd door een IoT-datalogger aangesloten op de sensoren. De datalogger verstuurd de data via het LoRA IoT-netwerk van KPN naar het centrale PI bedrijfsvoeringsysteem van Oasen. Met onze ervaring in M2M-communicatie is de stap naar het Internet of Things (IoT) communicatienetwerk maar klein.

De logger registreert alle data en verstuurt deze automatisch. Met de data worden analyses gemaakt met behulp van slimme algoritmes. Hierdoor worden situaties voorspeld, zoals bijvoorbeeld een lek in het drinkwaterdistributienetwerk. Het lek wordt hierdoor sneller opgespoord, vaak nog voordat de klant er hinder van ondervindt.

De Datawatt IoT-oplossing is zowel in batterij- als netvoedingsuitvoering leverbaar. Daarom kunnen veel meer aansluitingen worden gemonitord als dat voorheen mogelijk was. De lage communicatiekosten maken het mogelijk veel data te verwerken. Er kunnen grote aantallen sensoren worden uitgelezen waardoor veel informatie beschikbaar is. Het project is een voorbeeld van digitale innovatie waarbij samenwerking en ontwikkeling leidt naar verbetering. Het drinkwaterleidingnet van de toekomst.

Datawatt IoT- oplossing op Digital Dutch

Datawatt IoT- oplossing op Digital Dutch

Toepassingen:
 • In de water-, energie-, en industriemarkt.
 • Flexibele behuizing voor verschillende omgevingseisen.
 • Batterij- en netvoeding mogelijk.
 • Voor netwerken met geografisch verspreide locaties.
 • Communicatie via meerdere IoT-netwerken.
 • Uitlezen alle IoT-sensoren mogelijk.
Toegevoegde waarde van de Datawatt IoT-oplossing:
 • Data geïntegreerd in eigen bedrijfsvoeringssysteem.
 • Betrouwbare data, veilig en overzichtelijk op de juiste plaats en bij de juiste persoon.
 • Schaalbaar.
 • Lage communicatiekosten.
 • Hoge betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid.

Meer informatie

Meer informatie over dit project? Neem hiervoor contact op met Johan van der Veen.