Monitoring

De data afkomstig van onze oplossingen zijn van cruciaal belang voor procescontrollers en het management. Er worden verrekenprocessen, facturatie en sturing op gebaseerd. Met monitoring en controle van data kunnen processen beter worden geoptimaliseerd. Onze oplossingen zorgen voor real time control en betrouwbare informatie.

Centrale bewaking

Onze oplossingen zijn vaak gebruikt bij de monitoring en controle van distributienetwerken en processen. Best practices zijn bijvoorbeeld het project voor de centrale bewaking van het midden-spanningsnetwerk van het vooruitstrevende regionale energiebedrijf Westland Energie. Met de inzet van diverse onderstations en RTU’s worden verschillende beveiligingsrelais en andere meetapparatuur uitgelezen. De diverse beveiligingsrelais communiceren lokaal met de RTU’s die naast de real-time data ook disturbance data uitlezen.

De communicatie met het centrale systeem is gebaseerd op IEC60870-5-104 netwerkprotocol dat ook gebruikt wordt voor het transport van disturbance datafiles. Voor communicatie wordt gebruik gemaakt van het TCP/IP WAN van Westland Energie. Het centrale systeem bij Westland is ook geleverd door Datawatt, evenals een servicecontract voor hulp en onderhoud

Security

Omdat energienetwerken steeds vaker remote worden gestuurd, is het voor de netbeheerders belangrijk ook de dataoverdracht tussen veldapparatuur en het centrale scadasysteem te beveiligen. Naast het beveiligen van de onderstations en het centrale systeem zijn er ook nog andere security opties. Bijvoorbeeld het versleuteld versturen van de data, een secure logger, centraal systeem of secure procedures.

Datawatt heeft in co-creatie met Westland Energie een secure versie van het IEC60870-5-104 protocol ontwikkeld. Deze implementatie is niet alleen interessant voor energienetwerken maar ook voor de netbeheerders van water- en industriële netwerken.

Meer informatie

Wij adviseren u graag over al uw netbeheerdersvraagstukken. Neem hiervoor contact op met Johan van der Veen.