Monitoring

De data afkomstig van onze betrouwbare oplossingen is vaak kritische informatie voor procescontrollers, management, voor verrekening etc. Door monitoring van deze data kunnen processen beter worden gecontroleerd. De Datawatt oplossingen zorgen altijd voor real-time betrouwbare informatie.

Centrale bewaking

De Datawatt producten en systemen zijn veelvuldig ingezet bij de monitoring van het energienetwerk. Een best practices hierin is het project centrale bewaking van het midden-spanningsnetwerk van het vooruitstrevende regionale energiebedrijf Westland Energie. Met de inzet van diverse onderstations en Remote Terminal Units (RTU”s) worden verschillende beveiligingsrelais en andere meetapparatuur uitgelezen. De diverse beveiligingsrelais communiceren lokaal met de RTU’s die naast de real-time data ook disturbance data kunnen uitlezen. De communicatie met het centrale systeem is gebaseerd op IEC60870-5-104 netwerkprotocol dat ook gebruikt wordt voor het transport van disturbance datafiles. Voor communicatie wordt gebruik gemaakt van het TCP/IP WAN van Westland Energie. Het centrale systeem bij Westland is ook geleverd door Datawatt.

Security

Omdat energienetwerken steeds vaker remote worden gestuurd, wordt het voor de netbeheerders steeds belangrijker ook de dataoverdracht tussen veldapparatuur en het centrale scadasysteem te beveiligen. Naast het beveiligen van de onderstations en het centrale systeem zijn er ook nog andere security opties, bijvoorbeeld het versleuteld versturen van de data. Datawatt heeft hiervoor als eerste in Nederland in co-creatie met Westland Energie een secure versie van het IEC60870-5-104 protocol ontwikkeld. Deze implementatie is niet alleen interessant voor energienetwerken maar ook voor de netbeheerders van water- en industriële netwerken. Bovendien is deze oplossing beschikbaar voor de meeste bestaande Datawatt D05-stations.

Meer informatie

Wij adviseren u graag over al uw netbeheerdersvraagstukken. Neem hiervoor contact op met Johan van der Veen.