Storingsverklikkers

Totaaloplossingen

Om compleet in de markt aan te bieden als solution provider zijn wij altijd op zoek naar de beste totaaloplossingen. Dat wij hierbij verder kijken dan het standaardassortiment spreekt voor zich. Met onze ervaring en kennis van smart grids, IEC-normen en open protocollen zijn wij bij uitstek uw betrouwbare partner voor het optimaliseren van het middenspanningsdistributienetwerk.

Smart grids

Onze oplossingen worden al jaren ingezet voor het uitlezen van storingsverklikkers in het MV-netwerk. Het Intelligente Storing Verklikker (ISV) project optimaliseert het onderhoud en het beheer in het middenspanningsnetwerk van Stedin. De kortsluitverklikkers zorgen dat de netbeheerder op afstand ziet in welk transformatorstation in het distributienetwerk een kortsluiting is ontstaan.

Het uitlezen van kortsluitverklikkers en het doorsturen van data naar het centrale systeem van een organisatie is een totaaloplossing waarvoor onze RTU’s en dataloggers veelvuldig en betrouwbaar worden ingezet. Het presenteren van de gegevens is eenvoudig in het webscadapakket Stream waarin data overzichtelijk en op vele manieren wordt gepresenteerd.

Wij zijn bij uitstek de partij die kennis en ervaring heeft om alle data uit het middenspanningsnetwerk in het centrale systeem van de netbeheerder te implementeren.

Belangrijke aspecten voor de netbeheerder

Voor de netbeheerder is de onderlinge integratie van de oplossing belangrijk om de juiste werking van de componenten in de geleverde stations te verzekeren. Daarnaast zijn security, onderhoud, levensduur, de integratie met het centrale scadasysteem, de opzet van de configuratie en de snelheid van het inbedrijfsstellen belangrijk voor de moderne netbeheerder om netwerkoptimalisatie te realiseren.

De Magnefix installatie van Eaton

Draadloze sensor voor Terzo op de Magnefix voor kortsluitdetectie

Het uitlezen van de Magnefix, oftewel het ringkabelstation in transformatorstations en de voeding van signalerings- en beveiligingsinstallaties zorgen voor een veilige distributie van elektrische energie conform relevante IEC-normen. Met een nieuw type storingverklikker, het Terzo-systeem van Flinter zijn extra voordelen te behalen ten opzichte van de al bekende kortsluitverklikkers in de markt. Het grootste voordeel is dat de installatie in bedrijf blijft en draadloos is. Er is geen afschakeling meer nodig bij het inbedrijfstellen, de kap hoeft niet te worden vervangen, zodat de installatie onder spanning blijft. In 15 minuten kan de installatie plug en play worden opgeleverd.

De storingsverklikker verzamelt meer data dan alleen de kortsluitmeldingen. Het systeem bewaakt ook de MS-velden in de installatie op aanwezigheid van spanning, het afgenomen vermogen, de temperatuur van de fasegeleiders en de omgevingstemperatuur en -vochtigheid. Alle meetdata wordt doorgegeven aan de Datawatt RTU’s die zorgen voor de datacommunicatie en -verwerking.

Met de Datawatt totaaloplossing ziet de netbeheerder op afstand waar de kortsluiting is inclusief oorzaak en plaats. Dit heeft niet alleen minder storingsminuten tot gevolg maar er is ook meer data voorhanden waarmee het netwerk slimmer kan worden gemaakt.

Het uitlezen van de Terzo-storingsverklikker is draadloos en de communicatie verloopt via Modbus, een industrie-standaard waarmee wij al in veel projecten ervaring hebben.

De ontwikkelingen in de middenspanningstransformatorstations staan niet stil en er wordt continu onderzoek verricht naar nieuwe toepassingen en nieuwe technieken. Deze oplossing van Datawatt en Flinter C&S in cocreatie is hiervan een voorbeeld.

De voordelen op een rij:

– De installatie blijft in bedrijf
– Betrouwbare techniek
– De installatie is draadloos
– Snelle plug en play inbedrijfsstelling
– Het vervangen van de kap is overbodig
– De indicatieve stroom wordt per periode gemeten en doorgestuurd
– Er wordt meer data verzameld dan alleen de storingsmelding
– Met relevante data kunnen netten slimmer worden gemaakt

Meer informatie

Meer informatie over het uitlezen van kortsluitverklikkers? Neem contact op met Johan van der Veen.

of vul onderstaand formulier in;