Energiemanagement en controle systeem (EMCS)

Voor het Erasmus MC in Rotterdam levert Datawatt een Energie Management en Controle Systeem (EMCS) oplossing. Dit systeem bewaakt de energievoorziening van het gehele ziekenhuis en zorgt voor de optimale inzet van de beschikbare noodstroomvermogens in geval van spanningsuitval.

Erasmus MC

Het project is zo groot dat de levering in verschillende fasen wordt uitgevoerd. In 2018 wordt de complete renovatie en nieuwbouw opgeleverd, dan staat er een medisch centrum dat zich meten kan met de besten ter wereld.

Nieuwbouw Erasmus MC

Nieuwbouw Erasmus MC

Cruciaal

Voor een medisch centrum is de energievoorziening van cruciaal belang, deze moet onder alle omstandigheden feilloos werken. De installatiecombinatie heeft gekozen voor Datawatt vanwege onze jarenlange ervaring in de energiedistributie. Ook de betrouwbaarheid en flexibiliteit van de systemen en de ervaren medewerkers zijn van doorslaggevend belang geweest bij de gunning van het project.

Uitbreidingen

Het systeem is voor de oplevering uitvoerig getest en beproefd. Nadat alle testen succesvol waren afgerond, is begonnen met de uitrol van het systeem in het nieuwe Medisch Centrum. Ook bij de oplevering in Rotterdam hebben uitgebreide SAT afnames plaatsgevonden. De eerste fasen zijn al geruime tijd afgerond. Ook is het EMCS systeem al operationeel in het bouwdeel RG. Hiermee is een nieuwe fase van het complete renovatie en nieuwbouw project aangebroken. De komende jaren zal het gehele Erasmus MC uitgerust worden met het unieke EMCS systeem van Datawatt.De uitbreidingen gaan nog steeds door.

Het systeem is opgebouwd uit verschillende dataloggers ingebouwd in besturingskasten die ingezet worden op verschillende verdiepingen. De dataloggers zorgen voor het betrouwbaar en realtime verzamelen van de benodigde data. Het intelligente energiemanagementsysteem zorgt voor het gebruiken van de data voor het optimaliseren van het proces. Via de centrale scada software van ons is het proces inzichtelijk gemaakt. De scada software zorgt voor het schematisch weergegeven van de data. Ook regelt het systeem in geval van nood het inschakelen van de stroomvoorziening zodat de meest cruciale processen het snelst weer beschikken over stroom.

Erasmus MC

Grafische scada weergave van een onderdeel van het EMCS systeem

Meer informatie

Meer informatie over dit project? Neem contact op met Alberto Spin.