photo akzo

Voor AkzoNobel Chemicals BV op het Chemie Park in Delfzijl heeft Datawatt een uniek telemetrie brandmeldsysteem geleverd. Een systeem dat altijd functioneert en betrouwbare data levert zodat de complexe processen op het terrein veilig en betrouwbaar worden bewaakt. Het Chemie Park is uitgegroeid tot een geavanceerde keten van nationaal belang waar vele hightech processen plaatsvinden. In deze omgeving is een veilig en betrouwbaar brandmeldsysteem van cruciaal belang. De moderne fabrieken in het park besturen en ondersteunen complexe processen waarbij veiligheid voorop staat.

De oplossing: veilig en betrouwbaar

Gebaseerd op de kennis en kunde van Datawatt op het gebied van betrouwbare systemen hebben de engineers een unieke oplossing bedacht die gebruik maakt van het eigen vaste leased-lines netwerk van AkzoNobel. De oplossing bestaat uit een unieke combinatie van D05-RTU hardware en software gebaseerd op het webscadapakket Stream. Op de verschillende locaties zijn betrouwbare D05-stations geplaatst die de meldingen verzamelen en doorsturen naar de Stream scada hoofdpost. Bij een alarm worden naast akoestische signalen ook alarmmeldingen gegeven in Stream en deze kunnen ook worden doorgestuurd naar e-mail en SMS meldingen. Met de opzet van dit telemetrie brandmeldsysteem is het onmogelijk een alarm te missen.

Vijfentwintig jaar geleden leverde Datawatt voor AkzoNobel ook al een brandmeldsysteem, deze werkte nog steeds storingsvrij. Maar de techniek was verouderd en niet alle onderdelen waren nog leverbaar. Na het afwegen van verschillende aanbiedingen heeft AkzoNobel opnieuw voor een telemetrie brandmeldsysteem van Datawatt gekozen. Belangrijke criteria voor het nieuwe systeem waren veiligheid, betrouwbaarheid, de hoogst mogelijke beschikbaarheid en uiteraard een goede prijs. Bovendien moest het nieuwe systeem voldoen aan de eisen en wensen van de huidige tijd en aan de nieuwste stand van de techniek. Daarom heeft Datawatt Stream ingezet.

Stream Webscada

Stream maakt het mogelijk alle actuele en historische statussen van de locaties overal te bekijken. De presentatie is op verschillende manieren mogelijk; naar keuze via een geografisch overzicht op scherm, een rapportage, alarmlijst of een grafiek. Bovendien biedt Stream ook de mogelijkheid om andere rapportages en overzichtstabellen te maken. Met deze oplossing is een betrouwbaar en veilig systeem geleverd dat voldoet aan de strenge eisen van het Chemie Park en aan de huidige stand van de techniek.

telemetrie brandmeldsysteem AkzoNobel

Het overzichtsscherm van het systeem.