Geschreven door Johan van der Veen op 31 oktober 2016

Het waterbedrijf van de toekomst wil een optimale en duurzame drinkwaterdistributie. Datawatt en Krohne bieden gezamenlijk de modernste oplossing voor slimme drinkwaterleidingnetten. Drinkwaterbedrijven gebruiken onze oplossingen om metingen in het drinkwaterleidingnet uit te voeren en deze informatie inzichtelijk te maken. Door het plaatsen van sensoren in het leidingnet wordt realtime de druk, flow en temperatuur in het leidingnet gemeten en doorgestuurd naar het waterbedrijf. Voor de dataoverdracht en verwerking zorgt de Datawatt oplossing. De datalogger verstuurt de meetwaarden real time automatisch naar de centrale software. Op deze manier wordt de drinkwaterdistributie datagedreven en ontstaat een slim drinkwaterleidingnet.

Het slimme drinkwaterleidingnet

Stream presenteert alle data overzichtelijk waardoor het proces optimaal kan worden ingericht.

Hoe het werkt

De meetwaarden uit de Krohne flowmeter worden nauwkeurig uitgelezen door de Datawatt datalogger op basis van RS485 Modbus. De Krohne flowmeter registreert niet alleen flow maar ook de druk en de temperatuur. De Waterflux 3070 is de eerste batterij gevoede watermeter met een ingebouwde druk- en temperatuurmeting met Modbus uitlezing. De Datawatt datalogger verstuurt alle metingen naar de eigen webscada oplossing Stream of naar het OSIsoft PI-systeem via een robuuste interface. Het versturen van de data kan realtime of op iedere gewenste frequentie. De datalogger en de flowmeter werken zowel batterij- als netgevoed zodat deze geschikt zijn voor alle voorkomende aansluitingen.

Drinkwaterdistributie, Het slimme drinkwaterleidingnet

Complete besturingskasten worden op maat geleverd.

Procesoptimalisatie

Met de data uit het leidingnet wordt het proces optimaal ingericht. Vraag en aanbod wordt beter afgestemd waardoor een duurzaam en klantgerichter proces ontstaat. Ook lekdetectiemonitoring is mogelijk met deze moderne oplossing. Lekkages in het leidingnet zijn onvermijdelijk. Door slimme data-analyse kunnen lekkages eerder worden opgespoord, gelokaliseerd of zelfs voorspeld. Er wordt sneller ingegrepen en de klanten kunnen beter en eerder worden geïnformeerd over de gevolgen. Het indelen van het leidingnet in District Metered Area’s (DMA’s) helpt het leidingnet inzichtelijk te krijgen. Stream presenteert alle data overzichtelijk in rapportages, gekoppeld aan alarmmeldingen of onderhoudsschema’s. Hierdoor is een pro-actieve klantcommunicatie mogelijk en kan het waterbedrijf belangrijke informatie over het drinkwater eenvoudig delen. Een goed voorbeeld van circulair ondernemen door een verbeterde dienstverlening en gebruik van moderne technologie, mede mogelijk gemaakt door de Datawatt oplossing.

Het slimme drinkwaterleidingnet

Procesoptimalisatie in de drinkwaterdistributie door het verzamelen van data.

Cocreatie

De kracht van de oplossing is de flexibiliteit. In cocreatie leveren Datawatt en Krohne een losse datalogger of flowmeter, maar ook op maat gemaakte oplossingen inclusief paneelbouw, complete installatiekasten en inbedrijfstellingen worden geleverd. De oplossing kan voor alle drinkwaterbedrijven naadloos in het bestaande systeem worden geïntegreerd. Drinkwaterbedrijven die al gebruik maken van het slimme drinkwaterleidingnet met de Datawatt Krohne oplossing zijn o.a. Waterbedrijf Groningen, Vitens, Oasen, Evides waterbedrijf, Delta Infra en Vitens Evides International.

Best practices

Veel drinkwaterbedrijven maken al gebruik van het slimme drinkwaterleidingnet. Na een Europese aanbestedingsprocedure hebben Evides en Delta Infra gekozen voor de Datawatt Krohne oplossing om de procesbeheersing in de drinkwaterdistributie te optimaliseren om de gestelde ambities te vervullen.

Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens vertelt over Friesland Live project: “Vitens heeft met dit slimme systeem realtime inzicht in wat er in het drinkwaterleidingnet gebeurt. Er kan een monteur op pad worden gestuurd nog voordat een klant een probleem met de watervoorziening ervaart.“

Assetmanager Jurjen den Besten over het pilot project van Oasen: ”In de DMA’s worden sensoren in het netwerk geplaatst, waarmee realtime en op afstand data wordt gemeten en automatisch wordt verstuurd.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de auteur van dit artikel.

Het slimme drinkwaterleidingnet

Data geeft inzicht in het proces.