Geschreven door Johan van der Veen op 09 juni 2016

Vitens start met Friesland live!

intelligent drinkwaterleidingnet

Datawatt werkt mee aan het project Friesland live van Waterbedrijf Vitens voor een intelligent drinkwaterleidingnet. Het project zorgt voor realtime inzicht in het 9000 km lange drinkwaterleidingnet van de provincie Friesland. De provincie heeft hiermee een wereldprimeur.

Het intelligent drinkwaterleidingnet wordt slim gemaakt door het te voorzien van 200 sensoren die continue de vraag en de kwaliteit meten. De verzamelde data zoals druk, flow en temperatuur uit het leidingnet wordt, met de Datawatt apparatuur, doorgestuurd naar het centrale systeem. Met deze oplossing kan Vitens snel problemen op een specifieke plek in het waternet traceren en verhelpen. Door ook data te analyseren, wordt de algehele aansturing verbeterd en worden klanten sneller en beter geïnformeerd.

Met de uitvoering van dit project is de volgende stap gezet in het realiseren van een intelligent drinkwaterleidingnet. Vitens heeft met dit slimme systeem realtime inzicht in wat er in het drinkwaterleidingnet gebeurt. Er kan een monteur op pad worden gestuurd nog voordat een klant een probleem met de watervoorziening ervaart. “Uiteindelijk wil Vitens een drinkwaterbedrijf zijn dat haar klanten beter helpt en informeert”, aldus Lieve Declercq, directievoorzitter.

Datawatt is verantwoordelijk in dit project voor het verzamelen en versturen van de data en de communicatie naar het centrale systeem. De Datawatt oplossing zorgt dat de sensoren worden uitgelezen en alle meetdata in de datalogger oftewel de Remote Terminal unit wordt opgeslagen. Alle data wordt realtime via GPRS verstuurd met een door Datawatt ontwikkelde driver, voor een robuuste en bewezen interface, naar het centrale Osisoft PI systeem. Vervolgens worden de geaggregeerde gegevens, van dit deel van de infrastructuur, geanalyseerd om patronen in de dataset te herkennen. Zo helpt “big data” het waterleidingnetwerk slim te maken.

Overige publicaties

Bekijk hier de video van Vitens voor het intelligente waterleidingnet.
Bekijk hier het nieuws van Vitens over big data helpen slim waterleidingnetwerk.
Bekijk hier de video van Vitens over het leveren van drinkwater in RTL programma Bedrijf in Beeld

Voor meer informatie neemt u contact op met accountmanager Johan van der Veen.

Project Vitens Live blog