Geschreven door Johan van der Veen op 17 mei 2016

Metingen drinkwaterleidingnetDrinkwaterbedrijf Oasen wil onberispelijk drinkwater leveren met een nog beter transportsysteem en een betere klantinteractie. Dit kan door metingen in het drinkwaterleidingnet uit te voeren. De visie van Oasen: “Beter is Mogelijk”.

Zogenaamde District Metered Area’s (DMA’s) helpen het drinkwaterleidingnet slimmer te maken. In de DMA’s worden sensoren in het leidingnet geplaatst, waarmee realtime en op afstand data over druk, flow en temperatuur van het leidingnet wordt gemeten. Om de informatie automatisch te versturen is de sensor aangesloten op een datalogger, die de communicatie met de centrale software verzorgd. Lees hier het hele verhaal van Oasen hierover.

Door de inzet van DMA’s worden vroegtijdig lekken en verborgen lekkages opgespoord. De logger registreert de druk in het leidingnet en verstuurd deze automatisch. Zakt de drukwaarde in het leidingnet onder de vooraf ingestelde waarden, dan wordt direct een lage druk-signaal verstuurd. Met deze informatie kan het lek snel worden opgespoord. DMA’s bieden kansen en mogelijkheden om de klanttevredenheid te verbeteren en op een slimmere manier het leidingnet te onderhouden. Drinkwaterbedrijf Oasen heeft in de testfase meteen al een verborgen lekkage opgespoord met behulp van de ontvangen meetdata. Lees hier het hele verhaal van Oasen over de inzet van DMA’s voor de optimalisatie van het leidingnet.

Metingen in het drinkwaterleidingnet

Voor de inzet in verschillende DMA’s in de drinkwaterdistributie heeft Datawatt meegewerkt aan een pilotproject voor metingen in het drinkwaterleidingnet. Datawatt levert voor dit project complete buitenkasten met datalogger en flowmeter ingebouwd. De meetwaarden uit de Krohne flowmeter  worden nauwkeurig uitgelezen door de Datawatt datalogger op basis van RS485 Modbus. De meter registreert niet alleen flow maar ook de druk en de temperatuurmetingen zijn geïntegreerd. De datalogger verstuurt de data realtime of op elke gewenste frequentie naar het webscada Stream van Datawatt, maar ook naar het OSIsoft PI-systeem van Oasen via een robuuste interface.  De datalogger en de flowmeter werken zowel batterij- als netgevoed zodat deze ook geschikt zijn voor onbemeterde aansluitingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de auteur van dit artikel.

metingen in het drinkwaterleidingnet

De complete buitenkast.