Geschreven door Henk Berkhof op 02 april 2019

Met de komst van het Internet of Things is data verzamelen goedkoper geworden. Hierdoor komen er steeds vaker nieuwe toepassingen.

Een van deze nieuwe toepassingen is grondwatermonitoring. Op het emmtec Industry & Businesspark in Emmen wordt grondwater gebruikt voor het maken van proceswater, OY-water of deminwater. Dit voor het produceren van stoom en stroom uit de eigen twee  warmtekrachtcentrales met water uit hun eigen grondwaterbronnen.

Grondwatermonitoring

Omdat de waterbronnen in de buurt van een waterwingebied liggen, is met de Provincie afgesproken de grondwaterstand regelmatig te meten en monitoren.

Internet of Things (IoT) oplossingen

Onze engineers hebben voor deze opdracht de kennis en producten en systemen om een volledige oplossing op maat te bieden. Met onze totaaloplossing wordt met IoT de benodigde data veilig en betrouwbaar op de juiste plaats afgeleverd. De oplossing bestaat uit waterniveaumeters, IoT-dataloggers en een IoT-connector. Met de IoT-connector wordt de data in leesbare formaten naar alle belanghebbenden gestuurd. Door gebruik te maken van IoT-oplossingen is data verzamelen veel goedkoper dan voorheen.

IoT-oplossingen

Het emmtec Industry & business park

NB-IoT-serie

Onze engineers hebben zelf een NB-IoT-serie RTU’s ontwikkeld die batterij gevoed is. Het grote voordeel van deze serie is dat met een laag energieverbruik, data snel en veilig wordt verstuurd. Deze batterij gevoede NB-IoT-units zijn geschikt voor locaties waar geen netspanning is. De NB-IoT-sensor verstuurt data tot circa 10 jaar lang zonder batterijwisseling, naar de belanghebbenden.

Met onze ervaring in M2M communicatie garanderen wij dat de data met een hoge betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid op de juiste plek komt. Met alleen het verzamelen van een grote hoeveelheid data is nog geen unieke oplossing aangeboden. Het gaat erom de data slim in te zetten en te gebruiken om de processen te optimaliseren.

Connectiviteit

Een randvoorwaarde om data slim te gebruiken,is dat men erbij kan. Oftewel, de connectiviteit van de sensoren dient goed geregeld te zijn, zodat verschillende systemen deze data ook werkelijk kunnen gebruiken.

Om alle data beschikbaar te krijgen op centraal niveau hebben onze ontwikkelaars de IoT-connector ontwikkeld. Met deze connector is alle data uit de NB-IoT-sensor beschikbaar en inzichtelijk. De data wordt verstuurd in verschillende formaten zoals CSV, IEC104, SQL of MQTT  naar het bovenliggende scada systeem om hier verder te worden verwerkt of gepresenteerd. Wij staan voor open oplossingen zodat ook de sources beschikbaar zijn voor de gebruikers.

Draadloze oplossing

In deze oplossing is gekozen om de data van de NB-IoT-sensor via Stream webscada van Datawatt in CSV (Comma Separated Value) files  te versturen naar het centrale Aspentech scada systeem van emmtec-services. De grondwaterstand wordt 1 keer per uur gemeten en de gelogde data wordt 2 keer per dag verstuurd, samen met de status van de accuspanning.

Presentatie van de data vanuit het centrale systeem

Geen batterijwissel

Als de accuspanning onder een vooraf bepaalde waarde komt, stuurt de logger automatisch een alarm. De dienstdoende monteur kan dan het accupack vervangen. Afhankelijk van de meetfrequentie en hoeveelheid data kan het accupack tot circa 10 jaar lang zonder batterijwissel functioneren. De gelogde data wordt met het NB-IoT Netwerk van T-Mobile verstuurd. De communicatiekosten voor deze techniek zijn relatief goedkoop, waardoor het interessant is deze communicatietechniek te gebruiken.

Het NB-IoT netwerk is bewezen krachtig en beschikt over voldoende signaalkwaliteit om ook onder het maaiveld berichten te versturen. In dit project is de apparatuur circa 15 centimeter onder het maaiveld gemonteerd.

De NB-IoT-apparatuur is ingebouwd in de bestaande gietijzeren straatpotten, waaronder de peilmeetbuis is gemonteerd. De grondwaterpeilbuizen zijn ongeveer 10 meter diep. Door gebruik te maken van de bestaande gietijzeren straatpotten, zijn er geen nieuwe straatpotten gekocht waardoor er een directe kostenbesparing is gerealiseerd.

De peilbuis met straatpot en de NB-IoT-sensor en logger.

Wilt u ook uw proces optimaliseren met een IoT-oplossing? Vraag dan geheel vrijblijvend meer informatie. Onze engineers denken graag met u mee.

Informatie

Meer informatie over hoe IoT-oplossingen in uw organisatie kunnen worden ingezet? Neem dan contact op met Henk Berkhof.

of vul onderstaand formulier in voor een afspraak

Contactformulier