Geschreven door Johan van der Veen op 28 april 2016

Procesbeheersing in drinkwaterdistributieOptimalisatie en procesbeheersing in drinkwaterdistributie zorgen voor slimme drinkwaterleidingnetten. Drinkwaterbedrijf Evides wil een voorloper zijn in het vakgebied en vindt verduurzaming van de bedrijfsvoering belangrijk. Evides zorgt voor water, betrouwbaar van bron tot kraan: “We beheersen processen om water te zuiveren en te leveren met de ambitie om tot de besten te behoren.” zo schrijft Evides.

De inkoopcombinatie Evides NV en Delta Infra heeft via een openbare Europese aanbestedingsprocedure ruim 400 watermeters, dataloggers en een datacollectiesysteem gekocht. De aanbesteding is uitgewerkt om de procesbeheersing in drinkwaterdistributie te optimaliseren om de gestelde ambities te vervullen. Samen met Krohne levert Datawatt de oplossing die naadloos aansluit bij deze aanbesteding. Bij de gunning heeft de kwaliteit en de prijs van de oplossing een belangrijke rol gespeeld.

Datawatt levert de 400 dataloggers en een datacollectiesysteem inclusief de koppeling naar het OsiSoft PI systeem en Krohne levert de flowmeter die nauwkeurig door de de datalogger wordt uitgelezen. De flowmeter registreert niet alleen de flow maar ook de druk en de temperatuur metingen zijn geïntegreerd.

Datawatt heeft de afgelopen jaren al meerdere projecten geleverd met de Osisoft PI-interface voor procesbeheersing in drinkwaterdistributie voor diverse drinkwaterbedrijven. De Datawatt engineers hebben hiervoor een unieke communicatieserver ontwikkeld die volledig onafhankelijk werkt. De oplossing is gebaseerd op onze ervaring met grote telemetriesystemen, waarin de beschikbaarheid van actuele data van essentieel belang is. Hierdoor hebben wij een bijzondere betrouwbare oplossingen geëngineerd. De Datawatt producten en systemen zijn betrouwbaar, innovatief en flexibel en helpen processen duurzamer en maatschappelijk verantwoord te maken. Dit doen wij door realtime inzicht te geven in alle procesdata.

Het slimme waterleidingnet

Optimale procesbeheersing in drinkwaterdistributie zorgt voor een toekomstvast, slim en duurzaam waterleidingnet. De Datawatt oplossing bestaat uit data-acquisitie via de D26 dataloggers die de data uit de batterij gevoede flowmeter van Krohne verzamelt en de interface naar het centrale PI-systeem van het waterbedrijf verzorgt. Op deze manier houdt het waterbedrijf één centraal systeem voor het beheer van het gehele proces. Voor de communicatie wordt gebruik gemaakt van het IEC609870-5-104 protocol over het GPRS netwerk.

Voor meer informatie over dit project en over procesoptimalisatie kunt u contact opnemen met de contactpersoon van Datawatt.

Procesbeheersing in drinkwaterdistributie

De productie van de 400 dataloggers voor Evides.